JEESUS ON KAIKEN ALKUPERÄ !

" Jos he eivät kuuntele Moosesta ja profeettoja, ei heitä saada uskomaan,
vaikka, joku nousisi kuolleista."
( Luuk 16:31)
" Jos te uskoisitte Moosesta, uskoisitte myös minua, sillä juuri minusta
hän on kirjoittanut."
( Joh 5:46)
" Ja hän selitti heille Mooseksesta ja kaikista profeetoista alkaen,
mitä hänestä on kaikissa kirjoituksissa sanottu
." (Luuk 24:27)
***
Johtoajatus: 
Eli siis kuka on tämä Sana eli kreikaksi Logos = Kaiken alkuperä, järjellinen ilmaus tai
hebreaksi `Davar`= asia

Kuka oli tämä Sana, joka "oli alussa Jumalan tykönä" ja "oli Jumala", "tuli lihaksi" ja "asui keskellämme"... (Joh 1:1,2,14)
 Siis kuka on tämä "Jumalan kasvojen ruhtinas" , " Herran enkeli " tai oikeammin " Lähettiläs " !
niin kuin hebrea sanan käsittää...
Oliko Jeesus siis vai sittenkin vain ihminen, jolla oli suuri suu ja suuret puheet ?
Vai olisiko Jeesus ollut sittenkin Jumala, Kaikkivaltias Herra, Jumala ihmisenä ?
Tässä on monta kysymystä ja kaikille näille löytyy kannattajia ihmisistä, jotka ovat
lukeneet joskus raamattua tai kuulleet sitä joiltakin muilta ihmisiltä.
Mutta lähtekäämme nyt tutkimusmatkalle raamattuun ja sieltä kysymään uskomme
juuria ja etsimään Messiasta, Kristusta eli sitä Jumalan voideltua

 
 Mitä siis Jeesus tarkoitti, kun hän mainitsi, että" jos uskoisitte Moosesta, uskoisitte minua, sillä juuri minusta hän on kirjoittanut." ???


 Siis...Voiko juutalainen vielä tänäkin päivänä löytää Messiaan...Jeesuksen... ?!
Löytyykö sieltä apostoli Paavalin mainitsema Kristuksen salaisuus, " joka on ollut kätkettynä ikuisista ajoista" ja "ilmoittamatta kautta ikuisten aikojen " ( Kol 1:26, 1Kor 2:7, Room 16:25 ) " joka tosin on edeltätiedetty jo ennen maailman perustamista." (1Piet 1:20 )
Miika  5:2 Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista.

Lähtekäämme siis hetkeksi juurillemme Juutalaiseen Messias odotukseen ja tutkimaan sitä mitä Juutalainen ajattelee Messiaansa olevan kirjoitusten valossa....
Messiaan, joksi Jeesuksen ajateltiin olevan aivan liian halpa, " Joosefin poika "....
1 Moos 32 luku kertoo meille käänteentekevän muutoksen Jaakobin elämässä, kun hän näkee `Penuelin` = "Jumalan kasvot "...
Siis kuka oli tämä Mies, " lähettiläs ", " Herran enkeli ", tämä Penuel, josta Jaakob sanoi : " Minä olen nähnyt Jumalan ("Penuel") kasvoista kasvoihin ja kuitenkin on minun henkeni pelastunut" ; siis kuka tämä välimies, joka on kuin Jumala, Mies, Enkeli yhtä aikaa ?
eli (sananl. 30:4) " Kuka on noussut taivaaseen ja palannut sieltä ? Kuka koonnut käsiinsä tuulen ? Kuka pannut paikoilleen maan ääret ? mikä on hänen nimensä, mikä hänen poikansa nimi ? Sinä tiedät kyllä." ?!?!


 Kristityt uskovat tämän tietävät mutta tietävätkö juutalaiset Messiaansa nimen ???

 Onko meillä viisautta oppia tuntemaan tätä Kristuksen salaisuutta, johon " Kaikki tiedon aarteet on kätkettynä "(Kol 2:3), tätä viisautta, jonka " Herra omisti ennen kaikkea muuta luomisensa esikoisena, ennen taivasta ja maata." (sananl 8:22)

Riittääkö meillä ymmärrystä nähdä Jeesus Jumalan Poikana ja myös Jumalana ja ihmisenä yhtä aikaa ja ajasta aikaan...?!
Vai onko ns." luonnollinen ihminen" vain sokea tälle kaikelle ? ja onko tämä nykypäivän liberaaleille teologeillekin " hullutusta " ?!


 Lainaan tässä hiukan Riston Santalan kirjasta Juuret 1 hebrealaisten ajatuksia Messiaasta:

 Santalan mukaan Messiaan olemusta ja sen salattuja piirteitä kuvataan ohimennen myös Talmudissa ja Midrash-kirjallisuudessa, mutta eniten 5 mooseksen liittyvässä " Zohar"-traditiossa !


*** Juutalainen kirjallisuus käyttää Messiaasta aramealaista nimitystä Jumalan "Mimra" eli SANA ! ja Joonatanin targumin mukaan Mooseksen ylentämä vaskikäärme on Salomonin Viisauden mukaan merkinnyt " pelastuksen merkkiä ". ja näin Joonatanin targum sanookin samasta
asiasta, että " joka suuntaa sydämensä Herran Mimran puoleen, on jäävä eloon." Myös Juutalainen kuuluisa professori Gottlieb Klein samaisti Messiaan nimen Metatronin Jahven Sanaan eli Mimraan !
Ja näin myös juutalainen filosofi Filon, joka eli suunnilleen Jeesuksen aikoihin; Hän piti Logosta (Sanaa ) Jumalan edusmiehenä, hänen lähettinään ja enkelinään, joka " rukoilee ylimmäisenä pappina Jumalan tykönä maailman puolesta ".
Mimra eli Sana-käsite esiintyy targumeissa 596 kertaa mutta ei kertaakaan talmudissa. Mimran puuttuminen talmudista johtunee siitä, että ensimmäiset kristityt selittivät sen tarkoittavan Kristusta. Mutta mikä tärkeää kristityn kannalta on se, että rabbien tulkinnassa targumit antavat alkuperäisimmän tiedon.
Sana (kreik.Logos) = Mimra esiintyy targumeissa mm. näissä yhteyksissä:
(1Moos 1:27) tulkitaan: " Ja Herran Mimra loi ihmisen "(targ.Jer) / (1Moos 16:13) Haagar puhuu " Herran Enkelin" kanssa ja " kutsuu häntä Herran Mimraksi" / (1Moos 22 luku) Aabraham keskustelee Herran Enkelin kanssa, ja tätä kutsutaan " Herran Mimraksi " ja (jae8) " Herran Mimra on katsova itselleen karitsan polttouhriksi." / (1Moos 28:20) Jaakob lupaa " Jos Herran Mimra on kanssasi...silloin Herran Mimra on oleva Jumalani." / (1Moos 20:1) Targum selittää lain antamisen yhteydessä, että "Ja Herran Mimra puhui nämä sanat."... ***


 Eli mitä jo näistäkin esimerkeistä voimme todeta ?
Noh tietenkin sen, että jo muinainen rabbinistinen usko uskoi Messiaan olevan Jumalan Mimra / "Memra" eli Jumalan Sana !!!!
Se että juutalaiset eivät yhdistä Jeesusta Jumalan "Memraksi" on sitten toinen juttu ja todellinen " luokkauskivi " !!!
" Minä olen ollut ennen kuin teidän isänne Aabraham oli. " ! ...näinhän Jeesus toteaa...
Mielenkiintoista on myös se, että essealaiset tunsivat samantapaisen " Sana"-teologian ja siitä todisteina meillä on Qumranin kirjakääröt joissa korostetaan, että kaikki on saanut syntynsä Jumalan aivoituksesta " ja ilman häntä ei ole tehty mitään" - " Sinun sanasi kautta on kaikki saanut syntynsä ja ilman sinua ei ole mitään tehty."
Huomion arvoinen asia tässä on se, että Essealaisten lahko esiintyi hieman ennen kristinuskon syntyä, n.200 ekr !
Talmud kertoo meille, että Messiaasta on käytetty myös nimeä METATRON, joka johtuu kreikan sanoista "Meta thronon" eli " Valtaistuimella istuva." Talmudin mukaan metatron istuu Kaikkein Pyhimmässä ja toimii Jumalan edusmiehenä.

Juutalaisessa kirjallisuudessa Metatronia kuvataan näin: " Metatron on Jumalaa lähimpänä oleva palveleva henki, toisaalta hänen uskottunsa ja edustajansa, toisaalta Israelin edusmies Jumalan tykönä... Metatron on myös nimeltään Sar ha-paniim eli Kasvojen Ruhtinas ja hän istuu Jumalan sisimmässä huoneessa." Professori Kleinin mukaan tämä Metatron samaistetaan usein Sanaan eli Logokseen...
Zohar-traditio kertoo myös Metatronista mielenkiintoisia puolia:
" Metatron " on Kasvojen ruhtinas niminen Enkeli, kunnian ruhtinas Enkeli, pyhäkön ruhtinas Enkeli, kuninkaiden ruhtinas Enkeli."
Huom. Israelilaisten tulisi esittää kaikki esirukouksensa tämän Kasvojen ruhtinaan nimissä... Mutta jälleen kerran meidän tulee muistaa se, että hebrean " Enkeli"-sana merkitsee " Lähettilästä" eikä siis välttämättä aina pelkkää ns. enkeliä muuten Hebr 1:4 olisi ristiriitainen tämän tulkinnan kanssa: " Näin hänestä on tullut enkeleitä suurempi, yhtä lailla kuin hänen saamansa nimi on enkelien nimiä ylhäisempi." !!!

 Ja nyt kun huomaamme hengellisestä perinnöstämme, että Messias nimi saa monia vivahteita niin kuin myös Jes 9:5 kertoo:

" Ihmeellinen Neuvonantaja ", " Väkevä Jumala ", Iankaikkinen Jumala", " Rauhan Ruhtinas ", niin seurataanpa nyt muutamaa näennäisesti ristiriitaista raamatun lukua:

( Ps. vrt vielä: Ps 118:15 Riemun ja pelastuksen huuto kuuluu vanhurskaitten majoissa: Herran oikea käsi tekee väkeviä tekoja. 118:16 Herran oikea käsi korottaa, Herran oikea käsi tekee väkeviä tekoja. -92 käännös kummasti ohittaa tämän nimenomaan "OIKEAN käden" hebr. " yə-mîn Yah-weh" vaikka alkukielessä se selkeästi on.... -92 käännös puhuu vain "Herran kädestä" mutta -92 on muutenkin usein aika epätarkka ja "liberaaliteologinen"...

https://biblehub.com/text/psalms/118-15.htm / https://biblehub.com/text/psalms/118-16.htm Vrt. Psalmi 110:1 Daavidin virsi. Herra sanoi minun herralleni: "Istu minun oikealle puolelleni, kunnes minä panen sinun vihollisesi sinun jalkojesi astinlaudaksi".)


 2 MOOS 33 luku kertoo meille siitä kun Mooses kohtaa Herran pyhäkköteltassa ja raamattu kertoo tästä, että " Herra ("Yhvh") puhui Moosekselle kasvoista kasvoihin, niin kuin ihminen puhuu toiselle ihmiselle" (jae11) ja huomaa Jaakob 1MOOS 32:31: " Minä olen nähnyt Jumalan ("Penuel") kasvoista kasvoihin ja silti olen elossa" ja vielä 2MOOS 24:10,11: " He näkivät Israelin Jumalan  ("Elohim")   .. Näitä Israelin valittuja vastaan hän ei nostanut kättään. He saivat katsella jumalaa.".....
No mitä tässä nyt sitten on... No ei vielä kaikki...

...Mutta mennään eteenpäin 2 MOOS 33 luvussa vähän eteenpäin jakeessa 18 Mooses kysyy Herraltaan oudon kysymyksen: " Anna siis minun nähdä kunniasi (kə-ḇō-ḏe-ḵā.) " ja tähän Herra vastaa (19): " Minä annan minun kirkkauteni ("ṭū-ḇî" = "goodness") kulkea sinun ohitsesi ja lausun sinun edessäsi nimen JAHVE ! ("Yhvh")


 ... ja tässä vaiheessa tämä Herra, jonka kanssa Mooses on juuri keskustellut "kasvoista kasvoihin", niin mystisesti sanookin: " Sinä et voi nähdä kasvojani ("pā-nāy") , sillä yksikään ihminen, joka näkee minut ei jää eloon." !!!! ja tämä Herra vielä jatkaa, että Mooseksen kuuluu piiloutua kallion koloon, " Kun minun kirkkauteni ("kə-ḇō-ḏî" = "My glory") ,kulkee ohi " (jae22) ja tästä " Minun kirkkaudestani " tämä herra mainitsee, että saat nähdä hänet tai minut takaapäin, " Mutta minun kasvojani ei kukaan saa nähdä" (jae23)
Noh...tässä näyttää olevan erikoinen tapahtuma, sillä tässä näyttää olevankin kaksi Jumalallista olentoa, toinen Herra ! ja toinen JAHVE " minun kirkkauteni" tai miten Jeesus nyt asian ilmaisikaan:

https://biblehub.com/hebrew/3068.htm

Vrt. 2 Moos 6:3 Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille minä olen ilmestynyt Jumalan, Kaikkivaltiaan nimisenä, mutta nimeäni Jahve minä en heille ilmoittanut.  https://biblehub.com/text/exodus/6-3.htm

(Joh 10:30) " Minä ja Isä olemme yhtä "
(Joh 14:10 ) " Minä olen Isässä ja että Isä on minussa "
(17:5) " Isä kirkasta minut sillä kirkkaudella, joka minulla oli sinun tykönäsi, ennen kuin maailma olikaan."
(17:24) " Isä minä tahdon...että he näkisivät minun kirkkauteni...olet rakastanut minua jo ennen maailman luomista."

Mutta edelleen se jännä ristiriitaisuus näiden kahden Jumalallisen välillä näyttää olevan ja se on se, että tätä ensin mainittua Herraa voi katsoa ja puhutella kasvoista kasvoihin, mutta tätä toista Jahve Herraa ei voi puhutella eikä katsoa kuin selkäpuolelta !!!!  Vrt. " Jota yksikään ihminen ei ole nähnyt, eikä voi nähdä." (1Tim 6:16)
Ja taas 5 Moos 34:10 Mutta Israelissa ei enää noussut yhtäkään sellaista profeettaa kuin Mooses, jonka kanssa Herra seurusteli kasvoista kasvoihin;

Vrt Esim Jes 6 luku 

 6:1  Kuningas Ussian kuolinvuotena minä näin Herran ("Adonai", sanasta "adon","Mestari") istuvan korkealla ja ylhäisellä istuimella, ja hänen vaatteensa liepeet täyttivät temppelin.6:2  Serafit seisoivat hänen ympärillään; kullakin oli kuusi siipeä: kahdella he peittivät kasvonsa, kahdella he peittivät jalkansa, ja kahdella he lensivät.

https://biblehub.com/lexicon/isaiah/6-1.htm

 

 

" Heureka " !!!! Olen löytänyt, tässä oleva Herra onkin ystävämme JEESUS !!!!
Messias, Kristus, Sana, Mimra, Metatron, Kasvojen Ruhtinas, Ihmeellinen Neuvonantaja !!!!!!
Meidän ikiomamme hevostallin "Joosefin poika", joka ei sittenkään tainnut olla vain joku
päätään aukova suuri tyhjä suu !!!!!!!!!!! :))))


  Eli mitäpä se Jeesus nyt sanoikaan (Joh 5:46):
" Jos te uskoisitte Moosesta, uskoisitte myös minua, sillä juuri minusta hän on kirjoittanut." !!!!
Siis mitä tästä edellä tutkimastamme asiasta voimmekaan huomata.....
Eli... Jeesus on ollut jo ammoisista ajoista Mooseksen " Herra ", Jaakobin " Jumalan Kasvot ", Jobin " Vapahtaja " tai niin kuin
Daavid sanoi: " HERRA ("Yhvh") sanoi minun HERRALLENI ("Adonai"). " (Psalmi 110:1) https://biblehub.com/lexicon/psalms/110-1.htm
ja " Tervehtikää poikaa, hänen voideltuaan, suudelkaa häntä." (Psalmi 2:12)
tai niin kuin aivan alussa oli ( 1 Moos 1:3)
" Ja Jumala sanoi: TULKOON VALKEUS " ! Ja Daavid jatkaa ( 1938 oikein käännetyssä) Psalmi 36:9:
" Sillä sinun tykönäsi on elämän lähde; Sinun VALKEUDESSASI me näemme VALKEUDEN. " Joh 8:12 Niin Jeesus taas puhui heille sanoen: "Minä olen maailman VALKEUS; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän VALKEUS". 2 Kor 4:6 Sillä Jumala, joka sanoi: "Loistakoon valkeus pimeydestä", on se, joka loisti sydämiimme, että Jumalan kirkkauden tunteminen, sen kirkkauden, joka loistaa Kristuksen kasvoissa, levittäisi valoansa." Joh

17:5  "Isä, kirkasta sinä nyt minut, ota minut luoksesi ja anna minulle se kirkkaus, joka minulla oli sinun luonasi jo ennen maailman syntyä."



Siis Totisesti = Amen.... Mitä siis voimme nähdä !?

 

Vrt vielä: https://otakoppi.webnode.fi/news/mita-tarkoittaa-mystinen-sanonta-ihmisen-poika/  ja

 https://otakoppi.webnode.fi/news/jeesus-ego-eimi/

Ps. vielä 1 Joh 5:7
aika mielenkiintoinen kohta...
https://biblehub.com/text/1_john/5-7.htm

Biblia: 5:7  Sillä kolme ovat, jotka todistavat taivaassa: Isä, Sana ja Pyhä Henki, ja ne kolme yksi ovat:
(-38) 5:7  Sillä kolme on, jotka todistavat: (-92) 5:7  Todistajia on näin kolme:

Vrt. https://otakoppi.webnode.fi/news/pyha-kolminaisuus/ 


 God Bless You All ! ♥ T. Jamppe (*J*)

___________________________

LISÄYS:  

  HUOMIOITAVAA ENKELEISTÄ !
  Enkeli = Kreikaksi " Angelos"= Lähettiläs, sanansaattaja
  Latinan kielisessä raamatussa Vulgatassa
Angelus = Enkeli
Nuntius = Ihmissanasaattaja
  Enkeli mainitaan raamatussa n.300x ja UT 200x ja mainitaan
miltein kaikissa 66 raamatun kirjassa...
  Raamatussa myös sanansaattajina esiintyvät:
- Henki
- Valo
- Tuli
- Valkopukuinen mies
- Jumalan pojat
  Vrt. Augustinus sanoi näin:
" Enkeli on heidän tehtävänsä nimi, eikä heidän luonteensa nimi.
Mikäli etsit heidän luonteensa nimeä, se on henki; mikäli etsit
heidän tehtävänsä nimeä, se on enkeli.
Luonteeltaan henki, tehtävältään Enkeli."
  Uskova ihminenkin voi olla "tehtävältään enkeli":
- Augustinus puhui enkelielämästä
ns. valittu joukko maan päällä vrt ( Hebr 13:2)
" Älkää unhottako vieraanvaraisuutta; sillä sitä osoittamalla muutamat ovat tietämättään saaneet pitää enkeleitä vierainaan."
  Ja vertaa nämä:
  " Herran Enkeli " = " Mal`ak Jehova " !!!
  esim:
- 1 Moos 16:7,9-11
- 2 Kun 19:35
- Ps 34:8
- Joh 5:4
- Ap 5:19
- Luuk 1:11,19
  Enkeleiden nimiä ovat
1) Kerubi = Vartijaenkeli
2) Serafi = Palava liekki, tuli, sytyttäjä
Näitä on pidetty rakkauden, valon ja tulen enkeleinä

 

Ps. Vrt vielä  [PDF]  Rukouksia Jeshua, kasvojen ruhtinas - Tuomas Levänen
www.apokryfikirjat.com/tefilim1.pdf