Mitä tarkoittaa mystinen sanonta "Ihmisen poika" ?!

Johdanto: Matt  26:63  Mutta Jeesus oli vaiti. Niin ylimmäinen pappi sanoi hänelle: "Minä vannotan sinua elävän Jumalan kautta, että sanot meille, oletko sinä Kristus, Jumalan Poika".

26:64  Jeesus sanoi hänelle: "Sinäpä sen sanoit. Mutta minä sanon teille: tästedes te saatte nähdä Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvien päällä."

26:65  Silloin ylimmäinen pappi repäisi vaatteensa ja sanoi: "Hän on pilkannut Jumalaa. Mitä me enää todistajia tarvitsemme? Katso, nyt kuulitte hänen pilkkaamisensa.

Joh 8:28  "Niin Jeesus sanoi heille: "Kun olette ylentäneet Ihmisen Pojan, silloin te ymmärrätte, että minä olen se, joka minä olen, ja etten minä itsestäni tee mitään, vaan puhun tätä sen mukaan, kuin minun Isäni on minulle opettanut."

__________________________

Talmudissa sanotaan , että jos joku sanoo itsestään "Ihmisen Poika", hän saa katua loppuaan, eli hänet saa surmata Jumalan pilkasta !

Ja tähänhän  Jeesus   syyllistyi  tuon tuostakin !

Mutta mitä tarkoittaa tämä vähän mystinen sanonta "Ihmisen Poika"  ?!

Tämä "Ihmisen Poika" sanontahan selvästi viittaa Jumalalliseen olentoon joka esiintyy jo VT:ssä esim:

Dan 7:13  Minä näin yöllisessä näyssä, ja katso, taivaan pilvissä tuli Ihmisen Pojan (kə-ḇar 'ĕ-nāš ) kaltainen; ja hän saapui Vanhaikäisen tykö, ja hänet saatettiin tämän eteen.7:14  Ja hänelle annettiin valta, kunnia ja valtakunta, ja kaikki kansat, kansakunnat ja kielet palvelivat häntä. Hänen valtansa on iankaikkinen valta, joka ei lakkaa, ja hänen valtakuntansa on valtakunta, joka ei häviä.

 

Dan10:5 Minä nostin silmäni ja näin, ja katso: oli eräs mies, puettuna pellavavaatteisiin ja kupeet vyötettyinä Uufaan kullalla.

10:6 Hänen ruumiinsa oli kuin krysoliitti, hänen kasvonsa olivat kuin salaman leimaus, hänen silmänsä kuin tulisoihdut, hänen käsivartensa ja jalkansa kuin kiiltävän vasken välke; ja hänen sanojensa ääni oli kuin suuren kansanjoukon pauhina.

10:16 Silloin eräs IHMISEN KALTAINEN  (bə-nê  'ā-ḏām, ihmisten kaltainen ,Ihmisen Poika)   kosketti huuliani, ja minä avasin suuni ja lausuin edessäni seisovalle: "HERRANI ("Adonai") , näyn nähdessäni tuska kouristi minua ja voima pakeni minusta.

10:17 Miten minä, vähäinen palvelija, voisin puhua herrani kanssa? Enää ei minussa ole jäljellä voimaa, tuskin henkeäkään!"

10:18 IHMISEN KALTAINEN ( kə-mar-'êh  'ā-ḏām, näöltään kuin ihminen) kosketti minua uudelleen, antoi minulle voimaa

bə-nê 'ā-ḏām,= SON OF MAN, MANKIND = IHMISEN POIKA !

https://biblehub.com/text/daniel/10-16.htm  / https://biblehub.com/text/daniel/10-18.htm

ja sitten tämä sama "IHMISEN POIKA" ILMESTYY UT:ssa ja kertoo olevansa Jeesus Kristus ylösnousseena !

Vrt.  Ilm 1:1  "Jeesuksen Kristuksen ilmestys" !

Ilm 1:13 ja lampunjalkain keskellä IHMISEN POJAN ("uion anthrōpou") muotoisen, pitkäliepeiseen viittaan puetun ja rinnan kohdalta kultaisella vyöllä vyötetyn.

1:14 Ja hänen päänsä ja hiuksensa olivat valkoiset niinkuin valkoinen villa, niinkuin lumi, ja hänen silmänsä niinkuin tulen liekki;

1:15 hänen jalkansa olivat ahjossa hehkuvan, kiiltävän vasken kaltaiset, ja hänen äänensä oli niinkuin paljojen vetten pauhina.

1:16 Ja hänellä oli oikeassa kädessään seitsemän tähteä, ja hänen suustaan lähti kaksiteräinen, terävä miekka, ja hänen kasvonsa olivat niinkuin aurinko, kun se täydeltä terältä paistaa

"uion anthrōpou" = SON OF MAN, MANKIND = IHMISEN POIKA

https://biblehub.com/text/revelation/1-13.htm  

ELI KUTEN TÄSTÄ NÄEMME!

Joh 3:12 Jos ette usko, kun minä puhun teille maallisista, kuinka te uskoisitte, jos minä puhun teille taivaallisista?

3:13 Ei kukaan ole noussut ylös taivaaseen, paitsi hän, joka taivaasta tuli alas, IHMISEN POIKA ("uion anthrōpou") , joka ON TAIVAASSA." !!!

Vrt. https://otakoppi.webnode.fi/news/mielenkiintoinen-kohta-on-taivaassa/

Vrt. myös Ap 7:55  Mutta Pyhää Henkeä täynnä Stefanos nosti katseensa taivasta kohti ja näki Jumalan kirkkauden ja Jeesuksen, joka seisoi Jumalan oikealla puolella.7:56  Hän sanoi: "Taivaat ovat avoinna minun silmieni edessä, ja Ihmisen Poika seisoo Jumalan oikealla puolella!"

ELI " Ti oun eroumen pros tauta" = "mitä voimme tästä päätellä" ?

Vastaus: JEESUS ON JUMALALLINEN PERSOONA "JOKA ON JA JOKA OLI JA JOKA TULEVA ON" (Ilm 1:8) JA JUMALAN SANANA "LOGOS" ON MYÖS JUMALA !  (Joh 1:1 , Hebr 1:8)

Vrt. Myös: https://otakoppi.webnode.fi/news/jeesus-ego-eimi/

Vrt: https://otakoppi.webnode.fi/news/jeesus-on-kaiken-alkupera-/

Vrt. https://otakoppi.webnode.fi/news/jeesus-ei-voi-olla-sama-kuin-ylienkeli-mikael/

__________________________________
 

 

 

Ps. Vrt aiheesta myös:  Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_Poika

"Traditio ennen Jeesusta

Vanhassa testamentissa esiintyvät heprean kielen sanaparit בן-אדם [ben-'adam] ja בן-אנוש [ben-'enosh], jotka molemmat tarkoittavat sananmukaisesti "ihmisen poika". Perusmerkityksessään ilmaus tarkoittaa yleisesti ihmistä, ja suomennetaan "ihmislapsi" esimerkiksi Psalmin 8 jakeessa 4 ותחסרהו מעט מאלהים וכבוד והדר תעטרהו׃ Mikä on ihminen että sinä häntä muistat, tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen? Jo ennen Jeesuksen aikaa oli juutalaisten apokalyptisessä kirjallisuudessa muodostunut näkemys "Ihmisen Pojasta" (määrätyssä muodossa), eskatologisena hahmona, jonka oli määrä toimia välittäjänä Jumalan ja ihmisen välillä lopun aikoina.

Näkemyksen raamatullisena perustana pidetään yleisimmin Danielin kirjan kuvausta siitä, kuinka Ihmisen Poika asetetaan valtaistuimelle ja kuinka hänelle annetaan ikuinen kuninkuus.  (Vrt Dan 7:13 1992 käännös ja 1938 käännös)

Uusi testamentti

Uudessa testamentissa Jeesus puhui itsestään usein kolmannessa persoonassa käyttäen ilmausta "Ihmisen Poika" (kreikankielisessä alkutekstissä ho hyios tū antrōpū). Näin Jeesus julisti olevansa juutalaisten odottama Pelastaja, Messias. Jeesus sanoi muun muassa että Ihmisen Pojalla on valta antaa syntejä anteeksi (Mark 2:10), Ihmisen Poika on sapatinkin herra (Mark 2:28) ja että Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan kadonneita (Luuk 19:10), sekä ettei Ihmisen Pojalla ole mihin päänsä kallistaisi. (Luuk 9:58). Jeesus sanoo myös Ihmisen Pojasta lopun aikoihin viitaten, että "silloin taivaalle ilmestyy Ihmisen Pojan merkki. Kaikki maan sukukunnat puhkeavat valituksiin, kun näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä suuressa voimassaan ja kirkkaudessaan. Suuren torven soidessa hän lähettää enkelinsä neljälle ilmansuunnalle kokoamaan kaikkialta, maan kaikista ääristä ne, jotka hän on valinnut (Matteus 24:30-34).

Heprealaiskirjeessä psalmin 8 kuvaus ihmisen pojasta tulkitaan ennustukseksi Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta (Hepr 2:6-9):

" -- Mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi [ihmisen poika] !Kuitenkin pidät hänestä huolen. Lyhyeksi aikaa sinä asetit hänet enkeleitä alemmaksi, mutta sitten seppelöit hänet kirkkaudella ja kunnialla, panit kaiken hänen valtansa alle....tuo 'lyhyeksi aikaa enkeleitä alemmaksi asetettu', Jeesus, on kuoleman tuskat kärsittyään 'seppelöity kirkkaudella ja kunnialla'."

 
___________________

 

Lainausta Risto Santalan Suudelma hunnun läpi kirjasta:

Ensin takakannesta koskien siis 1992 käännöstä:

"Jeesuksen suosima sanonta Ihmisen Poika puuttuu nyt Danielin peruslähteestä ja Ilmestyskirjasta. Vanhan Testamentin Messias-ennustukset on muunneltu siten, että niiden yhteyksiä Uuteen testamenttiin on vaikea löytää."

Sivu 91:

" Kristityt ovat perineet juutalaisilta tämän vanhimman VT:n tulkintatradition. Jeesus itse ei pitänyt Messias-sanasta, koska se liittyi tuolloin kansalliseen vapautusajatukseen. Siksi hän käytti itsestään eniten sanontaa Ihmisen Poika. Se esiintyy evankeliumeissa 84 kertaa...

...On kohtalokasta, jos nyt pyritään tietoisesti "sulkemaan pois" kirkon ja juutalaisen synagogan perinteinen tulkinta. Jeesus itse, Paavali ja muut apostolit käyttivät käsitettä Ihmisen Poika messiaanisessa tulkinnassaan. "

_______________

 

ELI HUOMATKAA TÄMÄ !

1938 käännös:

Dan  7:13 "Minä näin yöllisessä näyssä, ja katso, taivaan pilvissä tuli IHMISEN POJAN  kaltainen; ja hän saapui Vanhaikäisen tykö, ja hänet saatettiin tämän eteen."

ja nyt 1992 käännös:

Dan 7:13 Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä ja näin, miten taivaan pilvien keskellä tuli eräs, näöltään kuin ihminen. Hän saapui Ikiaikaisen luo. Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen,

 ...Ja mikä siis huomattavaa 1992 käännöksessä... perinteinen linkki Danielin kirjan "Ihmisen Poika" sanontaan on kadotettu kokonaan VT:n puolelta !  :O

Vrt. https://www.koivuniemi.com/raamattu?kirjat=kr&hakuehto=dan-ilm+%7BIhmisen+po%7D

___________

Vrt myös  "Ihmisen Poika" Hes 1:26 Ja taivaanvahvuuden yläpuolella, joka oli niitten pään päällä, oli valtaistuimen muotoinen, näöltään kuin safiirikiveä. Ja valtaistuimen muotoisella istui hahmo, ihmisen näköinen, kohoten korkealle.27 Ja minä näin ikäänkuin hehkuvaa malmia, tulen näköistä, jota ympäröi kehä ylöspäin siitä, mikä näytti hänen lanteiltansa; ja alaspäin siitä, mikä näytti hänen lanteiltansa, minä näin kuin tulen näköistä, ja sitä ympäröitsi hohde.28 Kuin kaari, joka on pilvessä sadepäivänä, niin oli näöltään sitä ympäröivä hohde. Senkaltainen oli katsoa Herran kirkkauden hahmo. Ja kun minä sen näin, lankesin minä kasvoilleni. Ja minä kuulin äänen, kun joku puhui.

Luuk. 18:31-33 Ja hän otti tykönsä ne kaksitoista ja sanoi heille: "Katso, me menemme ylös Jerusalemiin, ja kaikki on täysin toteutuva, mitä profeettain kautta on kirjoitettu Ihmisen Pojasta.

 

ja keskusteluni täällä https://keskustelu.suomi24.fi/t/14272557/ilmestyskirja-tv-sarja#comment-84626330  ja täältä "lukenut" https://keskustelu.suomi24.fi/t/15202715/no-koska-se-jeesus-oikein-kuoli-