Onko Saarnaajan kirja ns."apokryfi" ?

 

Vrt. Lainaus Kari Kuula:  "Saarnaajan kirjan masentunut ja elämänuskon luovuttanut perussävy vaikeutti sen hyväksymistä pyhien kirjojen kaanonin. Lopulta kirja hyväksyttiin, kun ajateltiin, että itse viisas kuningas Salomo on sen laatinut. Kuninkaan ajateltiin kirjoittaneen teoksen väsyneenä vanhuksena, kun elämänvoima oli jo hiipumassa. Tästä teoksen masentunut ilmapiiri.

Saarnaajan kirja on poikkeuksellisen filosofinen teos Vanhan testamentin kirjojen joukossa. Teoksessa on myös perinteisen sananlaskuperinteen vaikutusta. Elämän tarkoitusta ja mielekkyyttä pohdiskelevien jaksojen lomassa ja etenkin kirjan loppupuolella on sananlaskujen kaltaisia viisausmietelmiä."

https://www.karikuula.com/105

Vrt. Raamattu VT: 1 Kun 11:4 Ja kun Salomo vanheni, taivuttivat hänen vaimonsa hänen sydämensä seuraamaan muita jumalia, niin ettei hän antautunut ehyin sydämin Herralle, Jumalallensa, niinkuin hänen isänsä Daavidin sydän oli ollut.

11:5 Niin Salomo lähti seuraamaan Astartea, siidonilaisten jumalatarta, ja Milkomia, ammonilais-iljetystä.

11:6 Ja Salomo teki sitä, mikä on pahaa Herran silmissä, eikä uskollisesti seurannut Herraa niinkuin hänen isänsä Daavid.

11:7 Silloin Salomo rakensi Kemokselle, mooabilais-iljetykselle, uhrikukkulan sille vuorelle, joka on itään päin Jerusalemista, ja samoin Moolokille, ammonilais-iljetykselle.

11:8 Näin hän teki kaikkien muukalaisten vaimojen mieliksi, jotka suitsuttivat ja uhrasivat jumalilleen.

11:9 Niin Herra vihastui Salomoon, koska hänen sydämensä oli kääntynyt pois Herrasta, Israelin Jumalasta, joka kahdesti oli ilmestynyt hänelle

11:10 ja nimenomaan kieltänyt häntä seuraamasta muita jumalia, ja koska hän ei ollut noudattanut Herran kieltoa.

Vrt. https://fi.wikipedia.org/wiki/Apokryfiset_kirjat

ja vielä https://fi.wikipedia.org/wiki/Saarnaajan_kirja

ja https://fi.wikipedia.org/wiki/Tanak


Ainakaan kristillisen ajattelun ja Uuden Testamentin kannalta Saarnaajan kirja ei korota Kristusta eikä Jeesus siteeraa sitä mitenkään... :O

Vrt: " Jos he eivät kuuntele Moosesta ja profeettoja, ei heitä saada uskomaan,

vaikka, joku nousisi kuolleista." ( Luuk 16:31)

" Jos te uskoisitte Moosesta, uskoisitte myös minua, sillä juuri minusta

hän on kirjoittanut." ( Joh 5:46)

" Ja hän selitti heille Mooseksesta ja kaikista profeetoista alkaen,

mitä hänestä on kaikissa kirjoituksissa sanottu." (Luuk 24:27)

Ja sitten kun ajattelemme, että sen on kirjoittanut jo vanha Jumalastaan ehyellä sydämellä vieraantunut ihminen (1Kun 11:4-10), niin... miten sen ajatuksiin pitäisi suhtautua... ??? Malliesimerkkinä luopumuksestako?... tai ei täysin "Jumalallisena ilmoituksena ja Hengellä innoitettuna" ?

Vai minä ?

Eli juuri Jeesuksen itsensä sanojenkin mukaan Saarnaajan kirja ei kuulu niin kutsuttuihin Kristusta ylistäviin ja hänestä kertoviin raamatun teksteihin !

Vrt:  Luuk 24:44 Ja hän sanoi heille: "Tätä tarkoittivat minun sanani, kun minä puhuin teille ollessani vielä teidän kanssanne, että kaiken pitää käymän toteen, mikä minusta on kirjoitettu MOOSEKSEN LAISSA ja PROFEETOISSA ja PSALMEISSA". 24:45 Silloin hän avasi heidän ymmärryksensä käsittämään kirjoitukset.


Oliko Saarnaajan sanat sittenkin vain väsyneen masentuneen monenlaista elämää kokeneen vanhan ihmisen  inhimillistä filosofista pohdiskelua ja pähkäilyjä ilman sen suurempaa hengellistä merkitystä tai Jumalallista Hengellä innoitettua informaatiota ?

Vrt. Saar 12:10 "Saarnaaja koki löytää kelvollisia sanoja, oikeassa mielessä kirjoitettuja, totuuden sanoja."

1992 käännös  12:10 "Hän pohdiskeli sattuvia sanontoja ja kirjoitti vilpittömiä totuuden sanoja."


 ( Vrt. Keskustelusta Suomi24  https://keskustelu.suomi24.fi/t/14100059/otakoppi-onko-saarnaajan-kirja-quotapogryfiquot- )