Onko ADHD/ADD lääkitys uhkapeliä ihmisyydellä ! ?

ADHD = Tarkkaavaisuus/Ylivilkkaushäiriö

ADD = Keskittymis- ja Tarkkaavaisuus häiriö (ilman ylivilkkautta )

Lääkkeinä käytetään:

1) Metyylifenidaatti  https://fi.wikipedia.org/wiki/Metyylifenidaatti

2) Destroamfetamiini  https://fi.wikipedia.org/wiki/Deksamfetamiini

( Historiaa: v. 1937 Charles Bradley niminen lääkäri https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Bradley_(doctor)  huomasi, että bentsedriini (=amfetamiini) vähentää hyperaktiivisuutta... ja seurasi, että Metyylifenidaatti syntetisoitiin ensimmäisen kerran 1944. Ainetta alettiin kokeilla ihmisillä 1954)

_______________________________

- Metyylifenidaatit luokitellaan monissa maissa huumausaineeksi, myös Suomessa ! Ainetta on käytetty jo 50-luvulta lähtien masennukseen ja ahdistukseen, laihdutukseen ja muihin vaivoihin...

- Metylifenidaatti on siis dopamiinin https://fi.wikipedia.org/wiki/Dopamiini  ja noradrealiinin https://fi.wikipedia.org/wiki/Noradrenaliini  takaisinoton estäjä ja luokitellaan ATS-lääkkeisiin = Amfetamiinityyppinen stimulantti ! Sillä hoidetaan nykypäivänä ADHD ja ADD nimisiä "sairauksia" sekä narkolepsiaa ja kognitiivisia oireita !  .... Kyseistä ainetta käytetään myös väärin suonensisäisesti ja nenän limakalvoille nuuskattuna ja haitat ovat samat kuin amfetamiinin käyttäjillä ! ... Metyylifenidaatin vaikutusmekanismi on lähempänä kokaiinia kuin amfetamiinia ! (Ps. siis kokaiini stimuloi keskushermostoa, se piristää, vie näläntunnette ja antaa euforisen hyvänolontunteen)... Myös huumeriippuvaisten vieroitushoidossa käytetään metyylifenidaatteja lääkäreiden määräyksestä !

- Metyylifenidaatti vaikuttaa siis myös kognitiiviseen oppimiseen ja sitä onkin kutsuttu myös ns. "tyhmyyspilleriksi" koska se voi hetkellisesti lisätä älyllistä kapasiteettia "auttaa pänttäämisessä" ja on lisännyt terveissäkin aivoissa avaruudellista muistitoimintaa ! Jopa yliopisto-opiskelijat ovat käyttäneet ainetta saadakseen parempia tuloksia opiskelustaan !

- Näistä yleinen lääkenimi esim. Ritalin parantaa tarkkaavaisuutta ja sen kestoa... Parantaa keskittymistä ja vähentää impulsiivisuutta... Lyhytaikainen lääkitys rauhoittaa käytöstä ja lisää itsehillintää, mutta pitkäaikaisissa seurannoissa lääkityksestä ei ole havaittu olevan hyötyä tutkittaessa seuraavia seikkoja: Koulun suorittaminen, työllistyminen, alkoholin ja huumeiden käyttö tai joutuminen poliisin pidättämäksi !

- Metyylifenidaateilla on todettu olevan myös haittavaikutuksia mm: Univaikeudet, painajaiset, ruokahaluttomuus, vatsavaivat, verenpaineen nousu, päänsärky, epilepsia, huimaus, vapina, ärtyneisyys, tunneheilahdukset, tiheälyöntisyys, maksaongelmat, maksamyrkytys, hidastaa pituuskasvua koska häiritsee yöllistä kasvuhormonin erittymistä !

Eli lääkityksessä puhutaan "uhkapelistä jonka lopputuloksesta ei tiedetä" ! Todellisuudessa ei tiedetä mitkä ovat lääkityksen tutkimattomat käänteisvaikutukset !  Tai mikä on eettisesti oikein suhteessa ihmisluontoon ? 

Nousee kysymyksiä:

Onko ihminen enää oma itsensä ? Vai onko asiat ja saavutukset vain keinotekoisia ja muuttuuko elämä paremmaksi 24/7 ?  Vai onko sittenkin parempi olla vain vähän "tyhmempi" mutta kuitenkin OMA, vähän erilainen itsensä ?

Kuuluisia ihmisiä joilla on epäilty olleen ADD/ADHD ovat Esim. Albert Einstein, Winston Churcill ja Benjamin Franklin...

Lisäksi vielä tähän lainauksia koskien laajamittaista seurantatutkimusta nimeltään " Multimodal treatment study of children with ADHD" Päätutkija William Petham:

" Ritalin ja Concerta nimiset lääkkeet näyttävät auttavan aluksi, mutta ne menettävät tehonsa täysin kolmessa vuodessa", osoittaa laaja amerikkalainen seurantatutkimus jota johti ADHD:hen erikoistunut maailmankuulu psykiatrian professori William Petham Buffalon yliopistosta... Ja hän sanoo myös näin: Pitkällä tähtäimellä lääkityksestä ei ole kertakaikkiaan mitään hyötyä. Se vain hidastaa lapsen pituuskasvua" sanoo Pelham Daily Telegraph lehdessä...

- Myös kuuluisa amerikkalainen psykiatri Peter Rocer Breggin sanoo amerikkalaisessa lääkärilehdessä Jamassa, että "Ritalin ei korjaa aivojen biokemian tasapainoa vaan aiheuttaa niitä" !

Myös kotisivuillaan Breggin sanoo koskien aihetta "children, ADHD and stimulant drugs", että "lisätutkimukset osoittavat myös, että psykostimulantit pysyvästi muuttavat aivojen kemiaa, aiheuttaa aivojen kutistumista, altistaa lapsia kokaiini-riippuvuuteen nuorena aikuisena" !

Eli Metyylifenidaateille syntyy toleranssi 3 vuodessa ellei määriä lisätä ja että on hyvässä lykyssä kaiken lisäksi saatu aikaiseksi ns." vuoristorata-ilmiö" eli syntyy "nousuja" ja "laskuja"... Ja näin ihminen "addiktoituu" tätä kautta päihteiden ja huumeiden väärinkäyttäjäksi ! Eli ihminen alkaa etsiä yhä enemmän nousuja ja euforian tunteita !

Myös Tohtori Tolonen puhuu kotisivuillaan artikkelissa "ADHD:n lääkitys kiistanalaista": " ADHD on yleisin lastenpsykiatrian ongelma, johon käytetään lääkehoitoa. Se ei ole lainkaan niin tehokasta ja turvallista kuin lääketeollisuus ja lääkärit antavat ymmärtää. Kaikki ADHD-lääkkeet kiihottavat sydäntä ja verisuonia, mikä voi johtaa sydänkohtaukseen, aivohalvaukseen ja jopa kuolemaan. Ritalin aiheuttaa geenimuutoksia ja mahdollisesti syöpäsairauden vaaraa...  Maailmanlaajuisesti lääkärit kirjoittavat joka kuukausi ADHD-lääkettä miljoonalle aikuiselle ja jopa 2 miljoonalle lapselle. Vuosittain näitä lääkkeitä myydään 2 miljardin euron edestä ! Lääketeollisuus painostaa ja lahjoo lääkäreitä määräämään niitä lapsille ja aikuisille...Suomessakin eräät lastenpsykiatrit mainostavat lääkityksen autuutta ... Lääkityksen turvallisuus on kuitenkin  jatkuva huolen aihe... ainakin 51 Ritalinia käyttänyttä lasta on kuollut" !

Ritalin aiheuttaa aivojen geeneissä samankaltaisia muutoksia kuin kokaiini ja amfetamiini !

Ja vielä...

Iltalehti 7 10.2011: " Yk:n lastenoikeuksien komitea katsoi kesäkuussa/2011 julkaistussa raportissaan, että psykostimulantteja tulisi vähentää Suomessa ! Yk:n lastenoikeuksien komitea katsoi myös, että sairauden hoitona tulisi tarjota enemmän lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten terapiaa ja koulutusta ! Psykostimulanttien käyttö on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Viime vuonna niitä käyttivät tuhannet lapset kun vielä kymmenen vuotta sitten käyttäjät laskettiin sadoissa ! "

 

Lahdessa 6.12.2011 Jamppe  ♥

 

Vrt. https://keskustelu.suomi24.fi/t/13683281/onko-adhdadd-laakitys-uhkapelia-ihmisyydella-!-

 

  ~~

ADHD


Kognitiivinen armahtaja
tyhmyyden pelastaja
osamäärän parantaja


 Suoraan suoneen
metylifenidaatti
lääkärin määräyksestä


 Eläköön !
täältä tullaan tulevaisuus
ikääntymisen ihmemaa

(Otakoppi)
 ~~

 

 Lisäys: Ja nyt eletään loppuvuotta 2017 ja ESS ilmoittaa, että ADHD-lääkkeitä käytetään suomessa vain yhä enemmän vaikka " Yk:n lastenoikeuksien komitea katsoi kesäkuussa/2011 julkaistussa raportissaan, että psykostimulantteja tulisi vähentää Suomessa ! " ... Aika kummallista...
ESS kirjoittaa 1.12.2017 " Adhd:n hoitoon käytettävien lääkkeiden kulutus on kasvanut suomessa. Viime vuoden aikana adhd-lääkkeitä käytettiin yhteensä noin 17 000 päiväannosta vuorokaudessa, eli koko vuonna yli 6 miljoonaa annosta. Lääkkeiden kulutus kasvoi 10 prosenttia vuodesta 2015.

Vuodesta 2010 lääkkeisen käyttö on yli kaksinkertaistunut. Tuolloin päiväannoksia kului vuoden aikana noin 8 000 vuorokaudessa, eli noin 3 miljoonaa annosta vuodessa.

Adhd-lääkkeiden kauppaa käytiin viime vuonna noin 9.5 miljoonalla eurolla.Tiedot käyvät ilmi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ja Kelan koostamasta lääketilastosta.Adhd-lääkkeitä käyttää Suomessa tällä hetkellä noin 23 000 henkilöä. Heistä yli 9000 on 6-12-vuotiaita lapsia, joista jopa 80% on poikia."
https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2419077

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/adhd-laakkeiden-kaytto-on-rajahtanyt-paihde-ja-muu-vaarinkaytto-huolestuttaa/8680352#gs.vqokxh 

... Ei näytä Yk:n lastenoikeuksien komiteoiden kehotuksilla olevan mitään tekoa kun lääketehtaat jyräävät "huumeita" lapsille... :O
 

VRT. (2024)Lasten ja nuorten ADHD-diagnooseissa hurjat alueelliset erot – Pohjois-Karjalassa jo joka viides poika saanut diagnoosin

https://yle.fi/a/74-20070570
 

Vrt. Take Your Pills   https://www.netflix.com/watch/80117831?trackId=14170059&tctx=0%2C0%2Cbc827979-c6b6-49da-96e7-0dceefe2f76f-75098671

Vrt. https://yle.fi/uutiset/3-10437254?fbclid=IwAR1wJD7ZPhEqVWi5gWxoW7ZfceMgoAJV62bBNgA7ebsfiLQZAxZJhf8ZVVs

Vrt. esim: Näin surullisesti kävi entiselle naapurin pojalle, jonka tunsin jo pikkupojasta asti. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201809142201198470_u0.shtml