KEITÄ OVAT ADVENTISTIT ?!

Siis keitä ovat ns. SEITSEMÄNNEN PÄIVÄN ADVENTISTIT ELI  Seventh-day Adventist Church !
( Adventti = tarkoittaa Jeesuksen toisen tulemisen odotusta )


 Amerikassa elettiin 1800-luvun alussa voimakasta Jeesuksen takaisintulon aikaa, joka synnytti lukuisia uusia uskonnollisia yhteisöjä, yksi näistä oli seitsemännen päivän adventistit.
- Adventismin perustajana voidaan käytännöllisesti katsoen pitää ent.armeijan kapteenia sittemmin farmariksi ryhtynyttä ent.Babtistia William Milleria ( 1782.1849)
William tutki raamattuaan ja vakuuttui tekemiensä Danielin kirjan ennustusten pohjalta, että Jeesus tulisi takaisin vuoden 1843 tai myöhemmin 1844 aikana ja tästä vakuuttuneena hän alkoi saarnata ja varoittaa ihmisiä.
Sitten tuli vuosi 1843 ja sen jälkeen vuosi 1844, mutta Jeesusta ei kuulunut !


 Adventtikansa alkoi hajaantua, toiset lähtivät eri uskontosuuntia seuraamaan, ja adventistejakin oli tällöin eri lajeja:
1) Ensimmäisen päivän adventistit, jotka viettivät sapattia sunnuntaisin
2) 1844 perustettiin vielä " toisen adventin yhdistys", jotka myös viettivät sapattia sunnuntaisin.
3) Seitsemännen päivän adventistit, jotka viettivät sapattia lauantaisin.
Mutta nyt vuosi 1844 tuli täyteen ja Jeesusta ei vain kuulunut. Tällöin adventtisanoma, joka edellytti itsensä kieltävää elämää alkoi halventua ja monet alkoivat arvostella sitä ja monet nimittivät sitä oppia " kurittomaksi fanatismiksi "...
Myös adventistit ( "millermismiläiset") erotettiin yhdyskunnista ja julistettiin vääriin ja vieraisiin oppeihin lukeutuvaksi.
Ja näin vuonna 1844 tapahtui suuria muutoksia adventistien riveissä. Toisten adventistien mielestä vuosi oli yksinkertaisesti laskettu väärin ja näin monet alkoivat etsiä raamatusta lisää valoa väärin menneeseen tulkintaan, mutta toiset pitäytyivät kuitenkin itsepäisesti vuoteen 1844, jolloin täytyi tapahtua jotakin, ja tätä ryhmittymää kutsutaan nimellä seitsemännen päivän adventistit !


 ...... 22.10.1844 mies nimeltä Hiram Edson näki näyn, että pyhäkköä puhdistettiin, ja niin näkyä alettiin tulkita, että tällöin vuonna 1844 Kristus menikin ylipapillisessa toimessaan taivaallisessa pyhäkössä pyhästä kaikkein pyhimpään suorittamaan pyhäkön puhdistusta ja ns."tutkivaa tuomiota."
Ja näin yksinkertaisesti, vain yhden ihmisen kautta, ilman raamatun sanan vakuutusta, oli saatu vastaus siihen miksi Jeesus ei tullutkaan vielä takaisin maan päälle noutamaan omiaan vuonna 1844 !

Henkilökuvaa: Ellen Gould Harmon ( White ) 1827-1915


 Voimakkaasti SDA eli Seventh-day Adventist Church seurakuntaan vaikuttanut persoona on ollut Ellen G White, joka " urheasti" otti vastaan "Jumalan profeetan" viran, jota ensin lokakuussa 1844 ei Hazen Foss niminen mies Mainesta halunnut vastaanottaa, vaikka Jumala oli ensin halunnut sen hänelle antaa... Tällöin lokakuussa 1844, jolloin näyssä virkaa ensin tarjottiin Fossille niin Ellen oli vasta 17-vuotia vakavamielinen tyttö. Hänen varhaisessa lapsuudessaan kohtaamansa onnettomuus, joka rumensi hänen kasvojansa ja heikensi hänen terveyttään, pakotti hänet lopettamaan koulunkäyntinsä. Siitä johtuen hän eli enemmän eristyneenä omista ikätovereistaan ja sai näin aikaa uskonnollisten asioiden mietiskelyyn...
Myöhemmin Ellen avioitui James White nimisen adventtisaarnaajan kanssa. Heille syntyi neljä poikaa Henry Nichols, James Edson (tunnetaan Edson), William Clarence (tunnetaan Willie tai WC), ja John Herbert.
(Edson ja William eivät saavuttaneet aikuisikää. John Herbert kuoli ruusu iässä kolme kuukautta ja Henry kuoli keuhkokuumeeseen vuoden iässä )
Huom ?...Jossain vaiheessa kaksi poikaa oli jätetty huostaan eri paikkoihin ?
Lainaus Ellenin kirjasta kristillisiä kokemuksia: " toisen kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäisen olimme jättäneet Mainen valtioon, ja toisen yhdeksän kuukauden ikäisen New Yorkiin"...

Useiden näkyjensä lisäksi Ellen G White oli hyvin tuottelias kirjailija. Hänen useat kotikasvatusta ja kodin onnea koskevat kirjat ovat erittäin suosittua luettavaa vielä tänäkin päivänä, mutta kirja nimeltään Suuri Taistelu lienee hänen suosituin teoksensa.


- Seitsemännen päivän adventistien johtavat saarnamiehet olivat alussa ennen järjestäytymistä James White ja Joseph Bates, jotka antoivat valtakirjoja niille saarnaajille, jotka elämällään ja työllään olivat osoittaneet saaneensa Jumalalta kutsun saarnavirkaan.
Ensimmäiset valtakirjat allekirjoitettiin tammikuussa 1853.
- Vuonna 1854 leirikokouksissa päätettiin, että jokainen seurakuntalainen antaa 1% velattomasta omaisuudestaan "järjestelmälliseen hyväntekeväisyyteen" ja lisäksi uhraamaan joka viikko varallisuuttaan vointinsa mukaan.
Vuonna 1859 tämä vahvistettiin siihen asti kunnes myöhemmin siirryttiin kymmenysjärjestelmään.
- 3.5.1861 perustettiin ensimmäinen järjestäytynyt seitsemännen päivän adventistien kustannusliike ja nimeksi tuli:
" Seitsemännen päivän adventistit "
- Vuonna 1897 pääkonferenssissa Nebraskassa päätettiin myöntää kahdelle Pohjois-Amerikan ulkopuolella olevalle alueelle, nimittäin Euroopalle ja Australialle itsenäinen paikallisjohto. Pääkonferenssin ulkolähetysosaston tuli ohjata kaikkea toimintaa työkentillä, jotka ovat Pohjois-Amerikan ulkopuolella olevia ns. osasto-konferensseja.
Osastokonferenssien alaisina taas toimivat liittokonferenssit, jotka tarkkailevat alueilla suoritettavaa työtä.
Liittokonferenssien alaisina toimivat sitten taas paikalliskonferenssit, jotka johtavat kaikkea sen piirissä tapahtuvaa toimintaa, mukaa luettuna paikallisseurakunnille annettava neuvo ja apu.
- Alkuaan SDA:N pääkonferenssin päämaja sijaitsi Battle Creekissa, Michiganissa, mutta se siirrettiin v.1903
Takoma Parkiin, Washingtoniin.
Pääkonferenssi kokoontuu nykyisin joka neljäs vuosi valitsemaan korkeimmat johtajat yhdyskunnan työn valvojiksi.

- Vuonna 1846 painettiin ensimmäinen adventtikirjallisuudeksi katsottava kirjanen ja se sisälsi Ellen G Whiten ensimmäisen näyn ja oli osoitettu " hajalla olevalle jäännökselle". Tämä kirjasen ensimmäisen 250kpl sisältävän painoksen/painatuksen kustansivat H.S.Gurney ja James White, julkaisijana viimeksi mainittu.
Seuraava julkaisu oli 40-sivuinen kirjanen Joseph Batesin kirjoittamana ja sen nimi oli " The opening Heavens".
Tämä Joseph Bates niminen mies liittyy myös muutenkin voimakkaasti adventisteihin, sillä hän tekemissään raamatun tutkimuksissa vakuuttui siitä, että sapattia tuli viettää lauantaina ja jota myös kovasti vahvisti adventistien oma profeetta Ellen G White näyillään sapattikäskyn pyhyydestä.
_______


 Suomeen adventtisanoma saapui n.1892. Tällöin Helsinkiin saapui Ruotsista sikäläisen konferenssin puheenjohtaja Olof Johnsson, josta paikalliset suomalaiset käyttivät nimitystä "ruotsinmaalainen juutalainen". Ja näin seurakunnan vuokraamassa huoneistossa
( Pursimiehenk.25:ssä) alkoivat ensimmäiset jonkinlaiset kotihartaustilaisuudet.
- Vuonna 1894 perustettiin ensimmäinen adventtiseurakunta Helsinkiin. Veli Johnnson toimi maassamme vuoteen 1898, laskien näin adventtisanoman julistukselle perustan.
Ensimmäinen Helsingissä adventtisanomalle voitettu sielu lienee ollut eräs Lindgvist- niminen kirvesmies, joka oli lestadiolainen.
Kuultuaan "ruotsinmaalaisesta juutalaisesta", joka piti asunnossaan kokouksia, hän päätti mennä käännyttämään Johannsonia "lain orjuudesta", mutta käynnin tulos olikin täysin toisenlainen. Mies tuli kotiin ja sanoi ällistyneille omaisilleen: " nyt on asian laita niin, että minä en teekään enää töitä lauantaisin."

SEURAKUNTAKUVAA
- Seitsemännen päivän adventisteille on ominaista ajatus tosiuskovaisten muodostamasta seurakunnasta, henkilöistä, jotka ovat ottaneet vastaan adventtitotuuden. Muut kristilliset seurakunnat ovat heidän mielestään enemmän tai vähemmän saatanan eksytyksen alaisina, mutta heidän mielestään oikeitakin kristittyjä saattaa olla muuallakin.
- He viettävät sapattia (lepopäivää) viikon seitsemäntenä eli lauantaina.
- Liike pitää käsitystä sielun kuolemattomuudesta uuden testamentin ylösnousemusopin vastaisena; "kuolleet ei tiedä mitään", vaan nukkuvat tiedottomassa tilassa. oppi aina elävästä sielusta on heidän mielestään saatanan eksytystä ja on vaarallista uskoa näin !
- Adventistit pitävät tärkeänä myös terveitä elämäntapoja, kuten kasvisravinnon ensisijaisuutta. Esimerkiksi sian tai muiden ns. saastaisten eläinten syönti on heille kiellettyä.
- Adventistien opin mukaan lapsikaste on väärä ja mitätön rituaali.
-Adventistien tulisi pukeutua vaatimattomasti ja elää tietyllä tavalla maailman pahuudesta erillään ns"askeettisesti". Heidän kuuluu kyllä liikkua maailmassa, mutta lähinnä vain sieluja voittamassa adventtitotuudelle. Pukeutumisen suhteen nykyisin asiat ovat löystyneet sitten Ellen G Whiten päivien, mutta silti tähdennetään vaatimattomuutta ja sitä kautta "hurskasta kristillisyyttä", muodin mukaan kulkeminen on väärin ja epähurskasta.
- Oppi ns. TUTKIVASTA TUOMIOSTA ja oppi sielun tiedottomuudesta ovat eristäneet adventistit aika etäälle muista kristillisistä ryhmittymistä omaksi joukokseen, mikä on erittäin murheellista ja kristittyjen ekumeniaa tyrehdyttävää.
-Adventistien mukaan roomalaiskatolinen kirkko ja paavi ovat ilmestyskirjan babylonia ja peto.
- Adventistien mukaan lepopäivän vietto sunnuntaina on saatanan eksytys ja näin ns."PEDON MERKKI" ! Adventistit liittävät sunnuntain Rooman "auringon jumalan päivään"
 ( ilmestyskirjan mukaan jokainen, joka ottaa itselleen tämän pedon merkin, tuomitaan kadotukseen.)
_________


 Ja vielä Ps.
1800-luvun lopun Amerikassa syntyi vähän myöhemmin myös toinenkin merkityksellinen liike, nimittäin JEHOVAN TODISTAJAT, joiden toiminta käynnistyi Pennsylvaniassa 1870-luvulla.
Jehovan todistajat järjestön perustaja oli Charles Taze Russell (1852-1916), joka sai keskeiset vaikuttimensa juuri adventisteilta...
-Russelin opin mukaan Kristuksen piti palata takaisin 1874 näkymättömänä ja sitten 1914 näkyvänä kuninkaana; kun sitten maailmanloppu ei tullutkaan 1914 liike joutui joksikin aikaa kriisiin, sitten liike antoi uuden ennustuksen vuodeksi 1925 ja sitten viimeisin vuodeksi 1975...
Jehovan todistajat katsovat olevansa ainoa oikea uskonto...
___________


 Lopuksi siis: Mark 13:31,32 " Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa.
Mutta siitä päivästä tai hetkestä ei tiedä kukaan, eivät enkelit taivaassa, eikä myöskään Poika, vaan ainoastaan Isä."


 God Bless you all T: (*J*) Jamppe


 ( Olen lainannut tässä kirjoituksessa lähteinä myös materiaalia kirjoista:
Mihin suomi uskoo/ E:E.Howell:adventtiherätys/ E.G.White: kristillisiä kokemuksia)

Vrt. https://keskustelu.suomi24.fi/node/12073447  ja lisää aiheesta myös https://www.argumentti.fi/argumentti/2011/10/adventismi-adventismin-teologinen-kritiikki/

___________________________________________________

Esimerkiksi tähän lisäykseksi vaikka yksi Adventistien profeetan Ellen G Whiten näky:

Ellen G White/ Kirjasta Kristillisiä kokemuksia sivu 139
Näky vuodelta n. 1846 !
~~
" Näin näyssä kaksi sotajoukkoa hirvittävässä taistelussa.
Toinen sotajoukko kulki maailman valtamerkkejä kantavien lippujen, toinen Prinssi Immanuelin verentahraaman lipun johdolla. Liput jäivät laahaamaan tomuun kun Herran armeijasta ryhmä toisensa jälkeen liittyi vihollisiin ja kun vihollisen riveistä joukko toisensa jälkeen yhdistyi Jumalan käskyjä pitävään kansaan. Eräs keskitaivaalla lentävä enkeli pani Immanuelin lipun käteeni samalla kun eräs mahtava ylipäällikkö huusi kovalla äänellä: "Tulkaa riviin". Asettukoon Jumalan käskyille ja Jeesuksen todistukselle kuuliaiset paikoilleen. Tulkaa pois heidän keskeltään ja erotkaa heistä älkääkä koskeko saastaiseen, niin minä otan teidät vastaan ja olen teidän Isänne ja te tulette olemaan minun poikiani ja tyttäriäni.
Tulkoot kaikki, jotka haluavat, Herran avuksi, Herran avuksi mahtavaa vihollista vastaan.
Taistelu riehui. Kumpikin puoli oli vuorotellen voitolla. Nyt ristin sotilaat peräytyivät ja tulivat "riutuvan sairaan kaltaisiksi" Jes 10:18 Mutta heidän näennäisen peräytymisensä tarkoituksena oli vain edullisemman aseman saavuttaminen. Kuultiin ilohuutoja. Ylistyslaulu kiiri Jumalan puoleen, ja enkelit yhtyivät lauluun Kristuksen sotilaiden pystyttäessä lippunsa siihen saakka vihollisen hallussa olleen linnoituksen muureille.
Pelastuksemme Päämies johti taistelua lähettäen apujoukkoja sotilailleen. Hänen voimansa ilmeni valtavana rohkaisten heitä keskittämään taistelun porteille. Hän opetti heille pelottavia asioita vanhurskaudessa johtaessaan heitä askel askeleelta voitosta voittoon.
Vihdoin saatiin voitto. Mainehikkaan voittoisa oli sitä lippua seuraava joukko, jossa oli kirjoitus: "Jumalan käskyt ja Jeesuksen usko".
Kristuksen sotilaat olivat aivan kaupungin porttien vieressä, joka iloiten otti vastaan Kuninkaansa.
Rauhan, ilon ja ikuisen vanhurskauden valtakunta on perustettu."

 

Huom. tässä Ellen G Whiten näyssä Jeesus johtaa taistelua mutta vastaavassa raamatussa taistelua johtaakin Ylienkeli Mikael ja jotta Ellenin näky olisi raamatullinen, niin Ylienkeli Mikaelista tehdäänkin adventistien opissa Jeesus Kristus ! :O

Vertaa Raamattu ja Joh.Ilm 12:7  "Ja syttyi sota taivaassa: Miikael ja hänen enkelinsä sotivat lohikäärmettä vastaan; ja lohikäärme ja hänen enkelinsä sotivat,12:8  mutta eivät voittaneet, eikä heillä enää ollut sijaa taivaassa.12:9  Ja suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä heitettiin hänen kanssansa."


 JA NÄIN SYNTYY HARHAOPPI NIMELTÄÄÄN, YLIENKELI MIKAEL = JEESUS,  3 ENKELIN SANOMA ("sapatti korkein käsky"),  , "PYHÄ JÄÄNNÖS" ("erottautuneet"), TUTKIVA TUOMIO, jne, jne

Vrt. https://otakoppi.webnode.fi/news/jeesus-ei-voi-olla-sama-kuin-ylienkeli-mikael/