ENNUSTUSTEN ITKUMUURILLA !


*********************

" Kuulkaa siis teidän temppelinne on jäävä
asujaansa vaille. "
( Luuk 13:35)
" Kun Jeesus oli tullut ulos temppelistä ja oli lähdössä pois, opetuslapset tulivat hänen luokseen näyttääkseen hänelle temppelialueen rakennuksia.
Mutta Jeesus sanoi heille:" Näettekö kaiken tämän ? Totisesti: Kaikki revitään maahan, tänne ei jää kiveä kiven päälle."

ja Jeesus jatkaa:
" Kun näette pyhään paikkaan pystytettynä turmion iljetyksen josta profeetta Daniel on puhunut (n.550ekr)
huomatkoon lukija tämän - silloin kaikkien Juudeassa asuvien paettava vuorille. "
( Matt 24:1,2,15,16)


 *********************


 Eli mistä kummasta Jeesus tässä puhuu aikalaisilleen n. 30jkr ?
Ja mikä on tämä " turmion iljetys " eli temppelin häpäisy tai "pyhäinhäväistys" josta profeetta Daniel on puhunut ???
Noh... Mitäpä Daniel on puhunut ???


 Dan 9:26,27: " Hän (Uusi hallitsija,"ruhtinaan väki") lähettää väkensä ja saastuttaa kaupungin ja pyhäkön... Hän on lakkauttava teurasuhrin ja ruokauhrin. Ja temppelin ylimmällä kohdalla on oleva turmion iljetys... ( Dan 8:11,12,13) " Otettiin pois päivittäinen uhri ja hänen temppelinsä turmeltiin perustuksia myöten...Päivittäisen uhrin sijaan pantiin jumalaton ja väärä palvelus...Päivittäinen uhri on poissa ja pyhäkkö tallattu maahan...( Dan 11:31) Hänen lähettämänsä sotajoukot tulevat ja saastuttavat pyhäkön ja pyhän vuoren, lakkauttavat päivittäisen uhrin ja asettavat pyhäkköön turmion iljetyksen."
( Vrt. Esra 6:17/8:35/7:17 )


 Näissä edellä mainituissa jakeissa selvästi näyttäytyy tämä Jeesuksen kertoma " turmion iljetys" eli temppelin häväistys, mutta sen rinnalla näyttäytyy koko ajan myös toinenkin asia eli juutalaisen päivittäisen uhrin uhripalveluksen lakkautuminen !!!!
Mehän tiedämme, että vielä Jeesuksen aikana oli uhripalvelus vielä toiminnassa !
Matt 21:12: " Ja Jeesus ajoi ulos kaikki, jotka myivät ja ostivat pyhäkössä, ja kaatoi kumoon rahanvaihtajain pöydät ja
kyyhkysten myyjäin pöydät."

Eli siis Jeesuksen aikana vielä köyhille tarkoitettuja metsäkyyhkyjä oli tarjolla uhrattavaksi. (vrt.3Moos5:7)
Mutta mehän tiedämme myös sen, että nykypäivän juutalaiset ei uhraa, vaikka he eivät myöskään usko Jeesuksen uhrikuolemaan syntiemme tähden....

Miksi ????
Historiaa:
Vuonna 70jkr keisari Titus hyökkää joukkoineen Jerusalemiin ja temppeli hävitetään ja jäljellä siitä on tänä päivänä vain otsikkoni ITKUMUURI, jonka luona juutalaiset "hurskaat" käyvät rukoilemassa.
Päivittäinen uhri on poissa, eikä ole enää paikkaa missä uhrata, koska Joosian uskonpuhdistuksen jälkeen uhraaminen sallittiin
vain Jerusalemissa. ( Vrt. 2 Kun 23, 5 Moos 12 )
Ja näin vuonna 70jkr Jeesuksen ennustus temppelin hävityksestä toteutuu, ja näin toteutuu myös Herran ennustus 2 Kun 23:27:" Minä hylkään Jerusalemin, tämän kaupungin, jonka minä olin valinnut, ja temppelin, josta olin sanonut: " Minun nimeni on oleva siinä." !!!


 Ja tästä johtuen nykypäivänäkin vielä "hurskas" juutalainen rukoilee Siduur-rukouskirjastaan mm näin: (pääsiäisrukous)
" Kaikkeuden Herra, sinä olet käskenyt meitä uhraamaan pääsiäisuhrin neljäntenätoista päivänä ensimmäistä kuuta ja olemaan pappeina palveluksessasi ja Leeviläisinä virassaan ja asettanut Israelin lukemaan Hallel-ylistystä. Mutta nyt on syntiemme tähden temppeli hävitetty ja pääsiäisuhri mitätöity eikä meillä ole uhritehtävässään olevaa pappia eikä Leeviläistä eikä Israelia sille valtuutetussa asemassaan - mutta olkoon
tahtosi Herra Jumalamme ja isiemme Jumala, että huultemme puhe kelpuutettaisiin edessäsi ikään kuin oikea-aikaiseksi pääsiäisuhriksemme, niin että me olisimme heidän paikallaan ja Leeviläiset saisivat laulaa Hallel-ylistystään Jumalalle
".....


 Myös päivittäisessä aamurukouksessaan "hurskas" juutalainen lukee Siduur-rukouskirjastaan, että " Nyt on syntiemme tähden temppeli hävitetty ja ainaisuhri peruutettu ! eikä meillä ole uhripalvelukseensa vihittyä pappia"...


 Tälläinen on kyllä aika säälittävä tilanne; On perinne, on usko , mutta kuitenkin kaikelta on pohja pois !!!!!!!!
Ja Messiaskaan ei ole tullut niin kuin olisi jo pitänyt .... ?!


 Onneksi sentään kristityt uskovat ja myös juutalaiskristityt ovat oivaltaneet, että tämänkaltaista uhripalvelusta ei UUDESSA LIITOSSA enää tarvita, koska meillä on jo sellainen " Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin." (Joh 1:29) ja " Sellainen ylimmäinen pappi, joka istuu majesteetin valtaistuimen oikealla puolella." (Hebr 8:1) ja joka " Meni, ei kauristen ja vasikkain veren kautta kerta kaikkiaan kaikkeinpyhimpään ja sai aikaan iankaikkisen lunastuksen. ( Hebr 9:12)...
Mutta ikävä kyllä... Tätä teologiaa itkumuurillaan rukoilevat " hurskaat" juutalaiset eivät vielä tänäkään päivänä käsitä,
vaan Jeesus on heille edelleen se " LOUKKAUSKIVI " johon kaadutaan.... :(


 " Ja hän on oleva PYHÄKKÖ, hän loukkauskivi ja kompastuksen kallio molemmille Israelin huonekunnille, paula ja ansa Jerusalemin asukkaille."
( Jes 8:14)
Ja Jeesus itse jatkaa: " Ja autuas se joka ei loukkaannu minuun " ( Matt 11:6)

Vrt https://fi.wikipedia.org/wiki/Itkumuuri

ja... (kopioi)  https://fi.wikipedia.org/wiki/Jerusalemin_piiritys_(70)



 AMEN...God bless you all ! ♥
T.Jamppe (*J*)

____________________________________

Lisäys vielä tähän Jerusalemin Temppeli aiheeseen:

 Mitä tarkoittaa nyt Uuden Liiton "Pyhäkkö" ja mitä tarkoittaa ns."elävä kivi" ?!

Johdantona:

Jes 8:14 "Ja hän on oleva PYHÄKKÖ, hän loukkauskivi ja kompastuksen kallio molemmille Israelin huonekunnille, paula ja ansa Jerusalemin asukkaille."

Pyhäkkö = hebr "mik·dash;" = Sanctuary, a sacred Place = Pyhäkkö,pyhä paikka
( Septuaginta = "hagiasma" eli Pyhäkkö )

 https://biblehub.com/lexicon/isaiah/8-14.htm 

 Eli nythän siis  Jeesus Kristus kertakaikkisella Ristin uhrillaan "Jumalan Karitsana" sai aikaiseksi meille Häneen uskoville täydellisen lunastuksen ja synnin sovituksen ja näin myös tavallaan Juutalainen päivittäinen uhrikäytäntö menetti kokonaan merkityksensä ja kun  Jeesuksesta Kristuksesta, Messiaasta tuli tämä Uuden Liiton " Pyhäkkö !

 Vrt: Joh 2:18 " Niin juutalaiset vastasivat ja sanoivat hänelle: "Minkä merkin sinä näytät meille, koska näitä teet?"
2:19 Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Hajottakaa maahan TÄMÄ TEMPPELI, niin minä pystytän sen kolmessa päivässä".
2:20 Niin juutalaiset sanoivat: "Neljäkymmentä kuusi vuotta on tätä temppeliä rakennettu, ja sinäkö pystytät sen kolmessa päivässä?" 2:21 Mutta hän puhui ruumiinsa temppelistä."

Vrt: Hebr 1:3 "ja joka, ollen hänen kirkkautensa säteily ja hänen olemuksensa kuva ja kantaen kaikki voimansa sanalla, on, TOIMITETTUAAN PUHDISTUKSEN SYNNEISTÄ, istunut Majesteetin oikealle puolelle korkeuksissa,"

Hebr 6:19 Se toivo meille on ikäänkuin sielun ankkuri, varma ja luja, joka ulottuu esiripun sisäpuolelle asti,
6:20 jonne Jeesus edelläjuoksijana meidän puolestamme on mennyt, tultuaan ylimmäiseksi papiksi Melkisedekin järjestyksen mukaan, iankaikkisesti." 
Ja  Hebr10:19 Koska meillä siis, veljet, on luja luottamus siihen, että meillä Jeesuksen veren kautta on pääsy kaikkeinpyhimpään, !
10:20 jonka pääsyn hän on vihkinyt meille uudeksi ja eläväksi tieksi, joka käy esiripun, se on hänen lihansa, kautta,"

eli mitä ovat ns. "ELÄVÄT KIVET" ?

Ns. "Kuolleet ja Elävät kivet" perustuvat tähän 1 Piet 2:5 kohtaan, joka kehottaa meitä rakentumaan " elävinä kivinä hengelliseksi huoneeksi". !

Kun aloitamme taloa tai jotain rakennusta rakentamaan kivistä, niin siihen ensin laitetaan ns. Kulmakivi, joka tässä hengellisessä Pyhäkössämme tarkoittaa tietenkin Jeesusta Kristusta !  ... ja sitten tämän jälkeen rakennus tarvitsee lisää kiviä...
Mutta kuinka ollakaan löytyykin vain erilaisia likaisia ja rosoisia möykkykiviä, jotka eivät sovi juuri mihinkään ja nämä ovat juuri niitä "Kuolleita kiviä" !
Noh, jotta ne saataisiin sitten laitettua rakennukseen jotenkin oikeille paikoilleen, niin niitä pitää työstää sieltä ja täältä jotta jokainen murikka löytää oman nimenomaan sille tarkoitetun paikkansa rakennuksesta, jokaiselle siis ihan omanlaisensa !
Ja sitten kun nämä murikat on saatu työstettyä siihen muotoon että ne voidaan lopulta asentaa rakennukseen niin sitten vasta niitä kiviä kutsutaan ns. "Eläviksi kiviksi" !

 Mutta tämä täytyy aina muistaa eli jotta tästä murikasta "Kuolleesta kivestä" tulisi ns. "Elävä kivi" niin se on yksin Pyhän Hengen työtä meissä ! :O

Ja tätä Pietari tarkoitti kun sanoi:
"RAKENTUKAA TEKIN ELÄVINÄ KIVINÄ HENGELLISEKSI HUONEEKSI" !

Eli siteeraan vielä tämän koko Raamatun kohdan tähän:

1 Piet 2:4 Ja tulkaa hänen tykönsä, elävän kiven tykö, jonka ihmiset tosin ovat hyljänneet, mutta joka Jumalan edessä on valittu, kallis,2:5 ja rakentukaa itsekin elävinä kivinä hengelliseksi huoneeksi, pyhäksi papistoksi, uhraamaan hengellisiä uhreja, jotka Jeesuksen Kristuksen kautta ovat Jumalalle mieluisia.2:6 Sillä Raamatussa sanotaan: "Katso, minä lasken Siioniin valitun kiven, kalliin kulmakiven; ja joka häneen uskoo, ei ole häpeään joutuva".